BAJeenkomst (Buiten de Orde!)

23 april staat het Cobra Museum de hele dag in het teken van kunst en anarchisme!

23 Apr 2017

BAJeenkomst

Drieëntwintig april staat het Cobra Museum de hele dag in het teken van kunst en anarchisme! Met ondermeer en onderandere: Almudena Rubio & Davide Cristiani, Beppe Costa, Rogier Small & David Birchall, Jan Bervoets en de Nederlandse premier van de documentaire ‘Ni Dieu Ni Maître’.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Enrico Baj: Play as Protest wordt er op 23 april de BAJeenkomst gehouden. Een samenkomst van kunstenaars en anarchisten. In de tentoonstelling van Enrico Baj worden anarchistische rondleidingen gegeven, opruiende speeches en lezingen gehouden. Her en der oreren dichters en improviseren muzikanten. Documentaires geven inzicht in het Anarchisme.

De vraag is: Wat betekende het anarchisme voor de kunst in zijn algemeenheid, en het werk van Baj in het bijzonder en vise versa. Hoe kunnen kunst en anarchisme elkaar ondersteunen in het gezamenlijk streven naar een samenleving zonder hierarchieën, zonder onderdrukking en uitbuiting van mensen en dieren en zonder uitputting van het milieu.

De BAJeenkomst hoopt een inspiratie te zijn om antwoorden op deze vragen te vinden.

still uit Ni Dieu Ni Maître van Tancrède Ramonet

Kunstliefhebbers zullen luisteren naar speeches van onder meer Peter Storm van RavotR. Anarchisten zullen kijken naar kunst in een speciale anarchistische rondleiding door kunsthistoricus en anarchist Dick Gevers. In de filmzaal beleeft het eerste deel van het documentaire drieluik Ni Dieu Ni Maître van Tancrède Ramonet zijn Nederlandse premiere. Muziek zal onrecht direct invoelbaar maken. Zangeres Almudena Rubio zal haar befaamde anarcho-folk laten klinken met begeleiding van Davide Cristiani (o.a. speciaal voor deze gelegenheid zal de ‘balade van de dood van Pinelli’ worden vertolkt). Multi-instrumentalist en theatermaker Beppe Costa neemt zijn gitaar en loepmachine mee. Te pas en te onpas zal percussie/gitaar duo Rogier Small en David Birchall zich laten horen en als het even stil is… dan zal Jan Bervoets zijn surrealistische gedichten de ruimte in slingeren.

Almudena Rubio en Davide Cristiani (complete video beneden aan deze pagina)

Anarchistische keuken Le Sabot zorgt dat de magen gevuld blijven met eerlijk geproduceerd voedsel. Heeft u ook stickers mijnheer? Jawel! Fort van Sjakoo zal voor de bijbehorende boeken, folders en stickers zorgen!

Het volledige programma

Alle onderdelen vinden plaats in de museumzaal tussen het werk van Baj, behalve de viewing van de documentaire. Die vindt plaats in de Voordrachtzaal.

11.00 uur   –    Opening / welkom door Hilde de Bruijn, senior Conservator van het Cobra Museum en mede samensteller van de Enrico Baj tentoonstelling.

11.35 uur   –    Lezing door Dick Gevers

12.10 uur   –    Muziek door Almudena Rubio y Davide Cristiani

13.50 uur   –    Anarhistische Rondleiding door Dick Gevers

13.50 uur   –    Première Documentaire ‘Ni Dieu Ni Maître’ (No god no master)

14.45 uur   –    Muziek door Beppe Costa

15.00 uur   –    Performance door Ioana Tudor “Take my hand, because life can’t be an endurance art performance”

15.15 uur   –    Rondleiding door Dick Gevers

15.15 uur   –    Documentaire ‘Ni Dieu Ni Maître’ (No god no master)

16.10 uur   –    Lezing door Peter Storm

Doorlopend: Gehele dag, ergens tussendoor en te ervaren op verschillende plekken:

Gedichten van Jan Bervoets

Muziek van Rogier Smal en David Birchall

Joke Kaviaar

Kijk voor de gratis entreecoupon in magazine Buiten de orde!

Het programma van de Bajeenkomst is mede samengesteld met de wijze inzichten van De Vrije Bond, een vereniging van anarchisten en anarchistische groepen in Nederland.

Rogier Small
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.