‘DRONKEN KALENDER‘ (‘ik drink daarvan’)

hee lieve mensen!

jawel, het nadert!
zondag 29 januari 2017 (wodansdag 3 februus in de dronken kalender)
14u-17u (13.30 deur open)
presenteer ik (sieger baljon) mijn poëziedebuut annex kalenderhervorming:
‘DRONKEN KALENDER‘ bij uitgeverij opwenteling!
lokatie: perdu, (kloveniersburgwal 86 amsterdam).

Optredens van het neusje der zalm: Arnoud Rigter (opwenteling), Robin Block (project wildeman) en ikzelfnatuurlijk. De nodige qawallimuziek en andere deuntjes van DJ Snoodaerd en het sarangi-spel van Vincent Swierstra zullen de boel opluisteren, en de bundel kan bevoeld, gestreeld, gelezen & aangeschaft worden.

Dronken Kalender is een dichtbundel annex heidense tafelkalender, ofwel een tijdsontregelingsdocument, handsfree te lezen. Op de achterkant van ieder gedicht een alternatieve weekkalender, waarbij de maandag daadwerkelijk valt op volle, nieuwe of halve maan. Jawel, na 434 jaar Gregoriaanse Kalender wordt het eens tijd: Kalenderhervorming. De titel verwijst tevens naar de Dronken Qalandar, een populair figuur in de Pakistaans-Indiase Soefi-poëzie/muziek: een anarchistische derwisj die het overschrijden van maatschappelijke en religieuze normen tot spiritueel pad heeft verheven. Dronken als in extatisch, een toestand van verhoogd bewustzijn, bezopen van de wijn der liefde. Op andere manier dronken is onze tijd, met het zwart van aardolie aan de mondhoeken. Klimaatchaos, kunstlicht & maanden die zich van de maan weinig aantrekken schoppen onze natuurlijke tijd door de war. Maar gelukkig, middenin de winternacht ging de hemel open en de dronken kalender is geboren: een verontrustende, ronkende dieselmotor van wilgentakken, een rommelende maag van een holle boom, een dronken, vuilbekkende heilige. Heidense seizoensverzen beïnvloed door soefi-poëzie, rauwe visioenen, politieke subversie, alles in de ontregelende geest van sjamandada, dat extatische hobbelpaard.

Dronken Kalender Achterzijde 4.indd baljon_boek_2

Hopelijk tot in het hier & nu van daar & dan, of anders tot spoedig!
sieger baljon
sjamandada

http://opwenteling.nl/

PS: we vieren als genoegdoening voor het lastigvallen van lieve & eerlijke mensen met brutale handelsreklame een voordelige voorverkoop: eenieder die voor 29 januari 18 euro (officiele prijs 20 euro)* overmaakt naar rekeningnummer NL20 TRIO 02 123 678 89 t.n.v. S.O. Hesselink stuurt met ‘ik drink daarvan’ in het onderwerp, kan bij de bundelpresentatie haar of zijn exemplaar op komen halen. mocht je verhinderd zijn kunnen we het later opsturen, voor de volle prijs (2 tientjes), dat wel (maar inkl. verzending). In dat geval even een mailtje sturen met je postadres & ook weer ‘ik drink daarvan’ in het onderwerp. ik beloof: ‘t is het waard. jaja.

update: Wow! De ‘Dronken kalender’ van Sieger Baljon

Johnny van Doorn geëvenaard

Door Bart FM Droog

Afgelopen zondag gebeurde iets heel bijzonders: de perfecte en bevlogen voordracht van Sieger Baljon (1981) bij de presentatie van zijn langverwachte debuutbundel ‘Dronken kalender‘ was zó goed dat het me tot tranens toe emotioneerde.

Taal, timing, mimiek en expressie – alles klopte en bleef natuurlijk. Niets van de gepolijste plasticpraat en -maniertjes, die heden ten dage als ‘goede performance’ gelden, nee – eindelijk weer een eigen stem en een totaal eigen voordraagstijl – ontstaan uit jaren levenservaring, scholing en het besef dat voordrachtskunst en sjamanisme bijzonder veel raakvlakken hebben.

Ik ken maar één iemand die zich eerder van al deze ingrediënten bewust was en er optimaal gebruik van maakte: de grote Johnny van Doorn (1944-1991). Allen nadien, mezelf incluis, waren slappe aftreksels van deze Hogepriester van de Poëzie. Sieger Baljon is de eerste Nederlandstalige ‘performance poet’ die het peil van Van Doorn weet te evenaren.

Misschien zelfs beter is, want veelzijdiger. Qua klankpoëzie overstijgt hij klankmeester Jaap Blonk, qua mimiek overtreft hij Tjitse Hofman, qua theatraliteit staat hij minstens op hetzelfde niveau als Tjitske Jansen, qua humor kan hij zich meten met Deelder. Qua uitstraling glanst hij even fel als de magistrale stralende Diana Ozon en Andy Fierens. Qua pure poëzie schrijft hij verzen die beslist blijven staan, ook zonder zijn magische voordrachtsadem:

werd er bocht ontkurkt
& spreuken over de muren
terwijl de larie op uitkijk stond
& wij van soldaten
& nette zwijgzame vrouwen
de tongen losknoopten

(uit: ‘apenkooi’)

En niet alleen zijn voordracht en poëzie is bijzonder – ook zijn boek is opmerkelijk te noemen. Het is waarlijk een ‘dronken kalender’ – Baljon heeft zijn fantasie op de maanden van het jaar losgelaten en daaruit een fantastisch uitgedacht en bijzonder vormgegeven totaalkunstwerk gecreërd.

Gaat dat zien, gaat dat kopen, gaat dat lezen!

Sieger Baljon. Dronken kalender. [Opwenteling], [Eindhoven], 2017. [Keerdruk] 50p., [50p]. Debuut. In metalen ring. Vormgeving Sieger Baljon en Arnoud Rigter. € 20,-. http://opwenteling.nl/

http://nederlandsepoezie.eu/?p=3321

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.